Skip to main content
Prinsjesdag 2024: Bouw-Zorg Zorg Groep voor ZZP loopt voorop

Prinsjesdag 2024: Bouw-Zorg Zorg Groep voor ZZP loopt voorop

Gisteren was het 17 september, de derde dinsdag van september, beter bekend als Prinsjesdag. Zoals elk jaar hebben we aandachtig geluisterd naar de Troonrede, waarin de koning en het kabinet de plannen voor het komende jaar presenteerden. Opvallend was de nadruk op kwaliteit van leven, bestaansrecht en het belang van volhouden in uitdagende tijden. Hoewel deze thema’s relevant zijn, bleef specifieke aandacht voor zzp’ers wederom uit.

De onzichtbaarheid van zzp’ers in de Troonrede

Zzp’ers spelen een cruciale rol in diverse sectoren, waaronder de zorg en de bouw. Ze bieden flexibiliteit, gespecialiseerde expertise en kunnen snel inspelen op veranderende behoeften. Het huidige kabinet zet meer in op vaste dienstverbanden, het activeren van mensen die aan de kant staan en het stimuleren van parttimers om meer uren te werken. Hoewel deze initiatieven waardevol zijn, wordt er voorbijgegaan aan de behoeften en bijdragen van zzp’ers, die juist kiezen voor flexibiliteit en een betere werk-privébalans en een belangrijke rol spelen in de Nederlandse economie.

Bouw-Zorg Zorg Groep voor ZZP: voorloper in de branche

Bij Bouw-Zorg Zorg Groep voor ZZP zien we deze situatie als een kans om onze positie als betrouwbare en vooruitstrevende bemiddelaar te versterken. Al sinds oktober vorig jaar hebben we, in samenwerking met een arbeidsrechtsadvocaat, actief gewerkt aan de implementatie van de Wet DBA. Hierdoor hebben we vroegtijdig de nodige contracten en werkwijzen ontwikkeld waar veel anderen nu nog mee bezig zijn. Uit een rondvraag in het land blijkt ook dat deze dienstverlening en werkwijze nauwelijks door bemiddelaars wordt aangeboden en dat zij nog werken met het tussenkomstmodel, wat in de zorg bovendien een kostenpost van 21% btw voor de opdrachtgever oplevert.

Onze vooruitstrevende aanpak ondersteund door het Fiscaal Kompas

Het is interessant om te zien dat brancheorganisaties en organisaties in de zorgsector met het Fiscaal Kompas zijn gekomen “een document van bijna 100 pagina’s” voor inzet van ZZP in de Zorg. Onze pure bemiddeling komt overeen met de genoemde richtlijnen in het Fiscaal Kompas, dat wordt onderschreven door brancheorganisaties in de zorg en ZZP’er in de Zorg. Het is opmerkelijk dat onze werkwijze grotendeels al in lijn was met deze richtlijnen nog voordat het document werd gepubliceerd. Dit bevestigt voor ons, onze vooruitstrevende aanpak en geeft ons een voorsprong in de markt.

De drie pijlers van onze werkwijze

Onze aanpak is gebaseerd op drie kernpijlers die ervoor zorgen dat we voldoen aan de Wet DBA en dat onze zzp’ers zelfstandig kunnen opereren:

  1. Geen werkgeversgezag: Er is geen sprake van traditioneel werkgeversgezag in onze samenwerkingen. De opdrachten zijn kleinschalig en kortdurend, waardoor inbedding in de organisatie van de opdrachtgever wordt vermeden. Zzp’ers kiezen zelf uit een aanbod van individuele diensten—mini-opdrachten—die door opdrachtgevers worden aangeboden. Dit zorgt ervoor dat zij niet langdurig op dezelfde locatie met dezelfde collega’s werken, wat het risico op werkgeversgezag minimaliseert.
  2. Vrije vervanging: Zzp’ers hebben de vrijheid om zich te laten vervangen. Dit is expliciet opgenomen in de modelovereenkomsten die we namens de ZZP aanbieden aan opdrachtgevers. Opdrachtgevers dienen dit te accepteren, waarbij alleen kwalitatieve redenen een afwijking kunnen rechtvaardigen. Dit benadrukt de zelfstandigheid en autonomie van de zzp’er. Dit betekent dat de zzp’ers ook een stuk zorgplicht van de opdrachtgever overnemen, waardoor men persoonlijk verantwoordelijk is voor de correcte uitvoering en vervanging bij ziekte of afwezigheid. Zzp’er zijn betekent dat je een bedrijf bent!
  3. Resultaatgericht werken: Zzp’ers werken op basis van resultaat en hebben de autonomie om hun werkzaamheden naar eigen inzicht uit te voeren, binnen de kaders van landelijke protocollen. Ze zijn niet gebonden aan gedetailleerde instructies van de opdrachtgever, wat hun ondernemerschap benadrukt.

Werkwijze breder toepasbaar in andere sectoren

Onze methode is niet alleen toepasbaar in de zorgsector, maar ook in andere sectoren zoals de bouw, IT, marketing en consultancy. In de bouw werken zzp’ers vaak op afgebakende projecten die wij goed in een modelovereenkomst kunnen vastleggen voor zzp’ers en hun opdrachtgevers, wat het nog eenvoudiger maakt om resultaatgerichte afspraken te maken.

  • In de bouwsector werken zzp’ers vaak aan uiteenlopende projecten. Onze werkwijze stelt hen in staat om duidelijke afspraken te maken over projectfasen, deadlines en kwaliteitseisen. Of het nu gaat om schilders, timmermannen of installatie specialisten, onze modelovereenkomsten maken het mogelijk om heldere afspraken te maken zonder de zelfstandigheid van de zzp’er te ondermijnen. Dit zorgt niet alleen voor efficiëntie, maar ook voor een grotere tevredenheid bij zowel opdrachtgevers als zzp’ers.
  • In de IT-sector werken zzp’ers aan specifieke softwareontwikkelingsprojecten, systeemimplementaties of cybersecurity-audits. Onze werkwijze faciliteert zelfstandige professionals om duidelijke deliverables en deadlines af te spreken, zonder in de valkuil van werkgeversgezag te stappen.
  • Marketing en communicatie professionals kunnen via onze modellen projectmatig werken aan campagnes, contentcreatie of merkstrategieën. Dit geeft hun de vrijheid om hun creativiteit en expertise optimaal in te zetten.
  • Consultants en adviseurs in diverse vakgebieden, zoals HR, finance of logistiek, kunnen met onze ondersteuning resultaatgerichte opdrachten aannemen. Zij bieden specialistische kennis voor specifieke vraagstukken binnen organisaties, waarbij onze werkwijze zorgt voor heldere afspraken en behoud van zelfstandigheid.
  • Technische sectoren, zoals engineering en architectuur, profiteren ook van onze aanpak. Zzp’ers kunnen hier werken aan ontwerp- of constructieprojecten met duidelijke einddoelen en verantwoordelijkheden.

Dit is een groot voordeel en toont aan dat onze werkwijze breder inzetbaar is, waardoor zowel zzp’ers als opdrachtgevers in diverse sectoren kunnen profiteren van een compliant en efficiënte samenwerking.

Klaar voor de toekomst

Terwijl veel anderen zich nog voorbereiden op de handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025, zijn wij al volledig operationeel volgens deze richtlijnen. Onze systemen en processen zijn klaar voor de toekomst, en we werken al op deze manier sinds begin dit jaar. Dit geeft zowel zzp’ers als opdrachtgevers de zekerheid dat ze met een betrouwbare partner samenwerken die volledig compliant is.

Een solide haven voor zzp’ers en opdrachtgevers

Wij bieden zzp’ers en opdrachtgevers een betrouwbare haven en een solide startpunt. We zorgen ervoor dat er kloppend papierwerk wordt aangeboden aan zzp’ers en hun opdrachtgevers, en we controleren certificeringen, diploma’s en verzekeringen. Daarnaast bieden we modelovereenkomsten aan in het Belastingdienstformat “geen werkgeversgezag”, zodat iedereen zich kan richten op waar hij of zij goed in is: het leveren en faciliteren van professionele diensten. Uiteraard blijft het belangrijk dat zzp’ers en opdrachtgevers zelf alert blijven op het vermijden van werkgeversgezag op de werkvloer en hun zelfstandigheid actief bewaken, maar wij hebben de papieren, mogelijkheden en werkwijze al voor elkaar.

Conclusie

Hoewel de Troonrede weinig aandacht besteedde aan zzp’ers, zien wij bij Bouw-Zorg Zorg Groep voor ZZP juist kansen. Onze proactieve en richtlijnenconforme aanpak, die wordt ondersteund door de richtlijnen zoals vastgelegd door brancheorganisaties in het Fiscaal Kompas, biedt zzp’ers en opdrachtgevers de dienstverlening en ondersteuning die ze nu nodig hebben.

Wil je meer weten over hoe wij jou als zzp’er of opdrachtgever kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op en ontdek vandaag nog de mogelijkheden. Samen zorgen we ervoor dat je een goede dienstverlening inkoopt en bouwen we samen aan een flexibele en succesvolle toekomst.