Flexibiliteit of vastigheid? De strijd om de arbeidsmarkt in 2025
Ik las recentelijk dat de FNV het ‘Fiscaal Kompas’ als een “dikke vinger” richting vast personeel in de zorg beschouwt. Voor de FNV is het blijkbaar nooit goed genoeg. Ze hebben historisch gezien de wind in de zeilen gehad met een superieure onderhandelingspositie dankzij de huidige personeelskrapte. Nu willen ze ook nog dat zzp’ers massaal in vaste dienst treden. Maar is dat werkelijk de oplossing? 🤔 De vrijheid van zowel de persoon (werknemer en ZZP) als van bedrijven in Nederland lijkt hier uit het oog te worden verloren.
Bij Bouw-Zorg.nl Personeelsdiensten BV bieden we natuurlijk ook altijd een alternatieve route aan zzp’ers die op zoek zijn naar meer zekerheid. We bieden zzp’ers de mogelijkheid om bij ons in loondienst te komen, zodat zij meer zekerheden krijgen, zoals vakantiegeld en vakantiedagen, betaling bij ziekte, pensioenopbouw en nog veel meer. Dit zijn zaken die zzp’ers nu vaak niet goed regelen of opbouwen.
Binnen de werkwijze van Bouw-Zorg.nl Personeelsdiensten BV kunnen zij ook hun vrijheden en flexibiliteit behouden, maar dan onder de eerdergenoemde zekerheden van het dienstverband. Dit biedt een prima alternatieve oplossing die beide werelden combineert. Helaas lijkt het er in de huidige discussie over de arbeidsmarkt in 2025 op dat flexibiliteit en vastigheid als tegengestelden worden gezien, zonder oog voor de mogelijkheden die wij bieden.
Voor degenen die nu al geïnteresseerd zijn: we hebben een White paper op onze website staan waarin we de aankomende veranderingen per 2025 uiteenzetten, gebaseerd op inzichten van een BDO-Webinar. Daarnaast zal ik binnenkort een presentatie geven voor de IntraCoop Community over “Hoe bereiden we ons voor op de veranderingen in de samenwerking met zzp’ers in 2025?” Houd de aankondigingen in de gaten! 📅
Wij zijn ook van mening dat ZZP, mits goed en op correcte wijze ingezet, een uitstekende tijdelijke oplossing kunnen bieden bij het aantrekken van gekwalificeerde professionals voor projecten en opdrachten, zowel in de zorg als in andere sectoren zoals de bouw. Niet alle bedrijven, vooral de kleinere, kunnen zich namelijk niet altijd een vaste medewerker permitteren. Ik hoorde laatst nog van een zorginstelling dat zij twee volle stadsbussen met zieke medewerkers hebben—maar dat is nog onder de 6%, wat voor een groot bedrijf nog acceptabel is. Maar voor een bedrijf met vijf medewerkers betekent één zieke medewerker ineens een daling van 20% in capaciteit. Dat kan zo’n bedrijf de kop kosten.
Daarom durf ik te stellen dat het vaste contract makkelijker in te zetten en te beheersen is bij grotere bedrijven, die de risico’s kunnen spreiden en daar soms hele afdelingen voor hebben. Voor het MKB is flex en zzp een legitieme manier om te groeien, risico’s te spreiden, en de nodige wendbaarheid te behouden. Wat zijn die risico’s? Die zijn natuurlijk niet alleen medewerkers, maar ook de markt, schaalvergroting en de overheid. Om hierin te groeien, moet je tegenwoordig bijna soms gecontroleerd gokken. Ook wij hebben in 2023 interne uitdagingen ervaren, maar wij hebben deze uitdagingen aangegrepen om te verbeteren en gelukkig hebben we o.a. Mariëlle en nu ook Arda hieraan mogen overhouden. 😊
Dit brengt me terug bij het ‘Fiscaal Kompas’. Persoonlijk ben ik blij met het ‘Fiscaal Kompas’ , omdat het duidelijk maakt hoeveel de zorgsector in ogenschouw moet nemen en aan welke regels men zich moet houden. Als pure bemiddelaar hebben wij al een sterke basis met dossieropbouw, checks, modelovereenkomsten, facturering, reverse billing, netwerk en planningstools om deze uitdagingen efficiënt te beheren. Je kunt je ook afvragen of bedrijven zich wel moeten willen wagen aan al deze uitdagingen.
Ik zie verandercoaches, arbeidsrelatie-experts, flexbureaus en regionale door bedrijven onderling opgerichte flexbureaus worden opgetuigd om dit te beheersen. Wij als bemiddelaar hebben dit allemaal al staan en zijn gewend aan snel veranderende arbeidsmarkten en overheidsbeleid, iets waar veel bedrijven vaak moeite mee hebben. Bovendien brengt dit ook hoge (personeels)kosten en extra overhead met zich mee, geld dat misschien efficiënter gebruikt had kunnen worden, bijvoorbeeld door ons in te schakelen. Lijkt een grap, maar is wel een terechte overweging, een bemiddelaar kan een hele goede partner zijn. 😉😊
De belangrijkste boodschap die ik wil meegeven, is dat zzp-bemiddeling op de juiste manier moet worden aangepakt. De verantwoordelijkheden moeten duidelijk vastgelegd worden en het ondernemerschap van de zzp’er moet echt serieus genomen worden, inclusief de bijbehorende risico’s. Hierbij hoort in ons geval de pure bemiddeling (de vorm die ook in het kompas genoemd wordt), met een drietal contracten: een dienstverleningsovereenkomst tussen bemiddelaar en zzp’er, een dienstverleningsovereenkomst tussen bemiddelaar en opdrachtgever, en een modelovereenkomst zonder werkgeversgezag tussen zzp’er en opdrachtgever. Daarmee liggen de verantwoordelijkheden op de juiste plek.
Tot slot, wij staan open voor samenwerking met alle bedrijven die het zzp-verhaal goed willen insteken. Het kan voorkomen dat het beter is om geen zzp’er of flexkracht in te zetten, wat in sommige gevallen het juiste advies is. Om deze samenwerking zo goed mogelijk te ondersteunen, biedt Bouw-Zorg Zorg Groep voor ZZP sinds kort drie keuzeopties aan: drie pakketten die aansluiten bij de specifieke behoeften van uw organisatie. Laat bij interesse even een berichtje bij mij achter. 😊